Tekst Jan Mol Beeld Tedsen Teletaster Benelux BV


Elektrische raambediening en toegangscontrole op maat voor de ‘Lee Towers’ in Rotterdam

Maar liefst 883 huurwoningen zijn er gerealiseerd in de voormalige Marconitorens (ook wel Europoint torens genoemd, nu omgedoopt tot de “Lee Towers”) in Rotterdam. Van de drie torens zijn er twee getransformeerd van kantoor- naar woonomgeving. De huurwoningen voor expats/studenten beschikken in totaal over 2000 ramen, geleverd door Metaglas uit Tiel. Verantwoordelijk voor de automatisering van deze elektrische schuiframen is Tedsen Teletaster Benelux BV, uit Maastricht.


We spreken met Albert Harteman, salesmanager Benelux bij Tedsen, over de slimme technologie die niet alleen achter de geautomatiseerde ramen zit, maar ook achter de manier waarop er toegangscontrole plaatsvindt.

Draadloze besturing via het Tedsen Web Box Systeem

“De Methermo XL schuiframen worden aangedreven door 230V buismotoren, die op hun beurt bestuurd worden door onze techniek”, opent Harteman het gesprek. “Tedsen is een echte OEM-leverancier en ontwerpt en produceert besturingen op maat. Dit project is het grootste woontransformatieproject van Nederland, we spreken dan ook over 2000 elektrische schuiframen, waarvoor Tedsen de besturing heeft verzorgd. De door ons toegepaste motorbesturingen -MO731ZPM- zitten als waterdichte, ingegoten units in het raamprofiel verwerkt. Elk raam heeft een eigen besturingsunit, die volledig draadloos via de 434 mHz frequentieband wordt aangestuurd.


Het elektronische brein achter de besturing wordt gevormd door het Tedsen Web Box Systeem. “We spreken dan per toren over één ‘master’ met daaraan gekoppeld 88 ‘slaves’. Er bevinden zich op elk van de 22 verdiepingen 4 van deze ‘slaves’, een voor elke windrichting. Op het dak van de gebouwen meet ons weerstation SW4 de windrichting, de windsnelheid, regen en zonlicht (ook in alle windrichtingen). Deze sensoren geven hun signalen draadloos door aan het Web Box Systeem, dat op basis van de weergegevens bepaalt of er ramen dicht moeten.”


De torens zijn in drie windzones ingedeeld, zodat ramen sluiten op het juiste moment. Het weerstation heeft altijd prioriteit boven de opdrachten die individuele gebruikers geven. “Ook de huismeester kan overkoepelend de ramen bedienen, waarbij er een ‘veto’ kan worden uitgesproken over de individuele aansturingen. Handig wanneer de glazenwasser bezig is, bijvoorbeeld”, aldus Harteman.

Besturing en toegang via een app met een digitaal verstuurde sleutel

De Master Web Box kan via internet benaderd worden. Tedsen schreef voor dit project een speciale app, waarmee huurders hun ramen kunnen bedienen. Ook de toegangscontrole wordt vanuit de huismeester geregeld middels deze app: “Huurders krijgen een token toegestuurd per mail. Dat is de digitale sleutel die hen toegang verschaft tot de app en waarmee zij alleen de ramen kunnen bedienen die bij hun appartement horen.”

Een andere functionaliteit die op wens van de opdrachtgever is toegevoegd, is toegangscontrole. Met dezelfde app kan de parkeergarage geopend worden, kan de centrale toegangsdeur geopend worden en kan zelfs de lift opgeroepen worden. De digitale sleutel heeft een beperkte ‘houdbaarheid’, die synchroon loopt met de huurperiode.


Tedsen Teletaster Benelux BV heeft de configuratie van de elektronica en het ontwerp van de app op maat gemaakt, geheel naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. “Het is niet de eerste keer dat we dat gedaan hebben, maar dit was wel het grootste project met de meest complexe sensortechnologie tot nu toe”, vertelt Harteman tot besluit.


image

Vrijthof 23 | 6211 LE Maastricht | 043 326 3684 | info@tedsenbenelux.nl | www.tedsen.com

Deel dit bericht