Een onderneming in volle beweging: innovatieve systemen voor ramen en deuren in aluminium, kunststof én hout

Mensen zijn nooit te oud om te leren en bedrijven nooit te oud zijn om te innoveren. De SIEGENIA Groep staat al ruim een eeuw bekend voor zijn continue drang naar innovatie. Vandaag biedt deze groep een innovatief en breed opgezet productfolio voor moderne raam-, deur- en comfortsystemen. Telkens weer ontwikkelt de specialist vooruitstrevende, vernieuwende oplossingen als optimalisatie en uitbreiding van het bestaande portfolio.

Tekst Johan Debaere Beeld SIEGENIA

Met de productgroepen TITAN, ALU en PORTAL, alsook met AERO en DRIVE is SIEGENIA een toonaangevende producent van beslagtechniek voor ramen en deuren, muur- en raamventilatoren en gebouwentechniek. KFV dekt daarbij het volledig assortiment van moderne sluitsystemen voor deuren af (meerpunts-, nooddeur- en automatische deursluitingen). Het aanbod wordt afgerond door de SIEGENIA Sicherheits-Service GmbH, die producten en diensten voor inbraakbeveiliging en raamreparaties levert. De SIEGENIA Groep blijft intussen investeren om in elke specifieke productgroep telkens opnieuw de meest vooruitstrevende en innovatieve oplossingen aan te bieden, als uitbreiding van het gamma of als optimalisatie van bestaande producten.

SIEGENIA TITAN: hoogwaardig beslag

Of men nu kijkt naar het design of eerder naar aspecten als veiligheid, energie-efficiëntie of functionaliteit, de TITAN-collectie steekt er steeds weer bovenuit. Op het vlak van verwerking, montage en logistiek zorgen de systemen voor een aanzienlijke tijdsbesparing en kostenverlaging binnen het productieproces. De traploze hoogteverstelling van de innovatieve TITAN comfort-paddestoelnok compenseert automatisch sponningluchttoleranties en eventuele andere onregelmatigheden. Dat beperkt de instelkosten en montagetijden tot een minimum en zorgt voor een soepel lopend sluitsysteem met een hoge inbraakwerendheid. Het feit dat er op vlak van de inbraakwerendheid (tot RC3) geen compromissen gesloten worden is immers een verdere sterkere troef van dit concept. Verder krijgt de gebruiker met de TITAN een enorm veelzijdig beslagsysteem. TITAN axxent 24+ met de verdekt liggende scharnierzijde kan vleugels tot 150 kg dragen zonder extra onderdelen en de TITAN heavy duty is zelfs geschikt voor gewichten tot 300 kg. En de geoptimaliseerde onderdelen verhogen het gemak en comfort voor de gebruiker. Door de 3D-aandrukverstelling in het schaarlager zijn bij de TITAN axxent 24+ slechts vier scharnierzijde-onderdelen nodig, waardoor de vleugel nog eenvoudiger ingehangen kan worden. Er zijn geen andere kozijndelen of hoekoverbrengers nodig.


Dit beslag van SIEGENIA werd onder meer gebruikt bij de restauratie en transformatie van het monumentale Pakhuismeesteren in Rotterdam. Tim Kalfs, projectmanager bij Metaglas getuigt: “Bij dit eeuwenoude gebouw moesten de karakteristieke monumentale elementen zoveel mogelijk intact blijven, terwijl er toch drastische ingrepen nodig waren om nieuw gebruik mogelijk te maken. Zo werden ook inbraakwerende stolp draaikiepramen geïntegreerd. SIEGENIA heeft het beslag daarvoor geleverd. De montage van de TITAN axxent gaat onvoorspelbaar snel, nauwkeurig en eenvoudig dankzij de innovatieve klikkoppelverbinding. De unieke 3D-verstelbare comfort veiligheidsnok compenseert automatisch toleranties die in de productie onvermijdelijk zijn. Het systeem past zich zelfs aan bij veranderende kozijnomstandigheden door bijvoorbeeld temperatuurschommelingen. Hierdoor kunnen we steeds een optimaal afgesteld sluitsysteem garanderen. Naast de wind- en waterdichtheid én het aspect van de veiligheid werd ook aan het comfort gedacht. Het soepel, probleemloos en slijtagevrij openen, kiepen en sluiten van de ramen zorgt immers voor een verhoogd comfort en een langere levensduur.”

Hoekscharnier TITAN Axxent van SIEGENIA.

Aanzicht van het gerenoveerde Pakhuismeesteren. Op de achtergrond de nieuwe Rotterdammer. (Architect: Jan Verrelst AWG Architecten, fotograaf: Niels Donckers)

Locatie van de Hanssen Group in Panningen.

Links: Meerpuntssluiting KFV GENIUS combineert de veiligheidseigenschappen van een mechanische meerpuntssluiting met de comfortabele details van moderne elektronica.

KFV GENIUS 2.1: meerpuntssluiting

KFV, dat sinds 2006 deel uitmaakt van de SIEGENIA Groep, is vandaag één van de leidende slotenfabrikanten in Europa. De drang naar innovatie staat nog steeds centraal. Getuige daarvan is de meerpuntssluiting GENIUS 2.1 voor een perfecte automatische ver- en ontgrendeling van deuren. Unique Selling Point is onder andere de geïntegreerde LED-indicatie, die 24/7 de slotstatus weergeeft. Aan de kleur van de LED, kunnen gebruikers herkennen of het slot ver- of ontgrendeld is en in dag- of nachtstand staat. Ook eventuele afwijkingen of (stroom)storingen zijn direct zichtbaar. Deze functie wordt ondersteund door een akoestische indicatie, die eenvoudig in verschillende frequenties en volumes geregeld kan worden. Via een op de voorplaat geïntegreerde LED-toets kan een menustructuur geopend worden, waarin men tal van functies, zoals de koppeling met een alarmsysteem, makkelijk kan oproepen en programmeren. Alle elektronica is geïntegreerd in de compacte motorkast van het slot; externe besturingseenheden zijn dan ook niet aan de orde. GENIUS kan ook eenvoudig in de gebouwentechniek DRIVE en de SIEGENIA Comfort-app geïntegreerd worden.

De Hanssen Group uit Panningen, al bijna 40 jaar specialist in het adviseren, ontwerpen, produceren, monteren en servicen van kunststof en aluminium gevelelementen, werkt al jaren samen met KFV en SIEGENIA. Zo integreerden ze ook meerpuntssluiting GENIUS in hun eigen nieuwe pand. “Om het gebouw te beveiligen, opteerden we voor een eigentijds toegangssysteem met automatische ver- en ontgrendeling en een eenvoudig beheer. GENIUS kan hier optimaal in voorzien. Alle sloten zijn via het gebouwbeheersysteem met de brandmeld- en ontruimingsinstallaties verbonden en in geval van nood worden alle deuren automatisch geopend, zodat onze medewerkers en bezoekers het gebouw snel en veilig kunnen verlaten,” zegt Remko Hanssen. “En als op het einde van de werkdag het alarm opgezet wordt, gaan ook alle deuren automatisch op slot, wat voor een optimale inbraakveiligheid zorgt. Alle deuren zijn toegankelijk door middel van keytags en in het beheersysteem is vastgelegd wie wanneer toegang mag krijgen.”

De Aeromat VT WRG 1000 raamventilatoren met warmteterugwinning van Siegenia-Aubi werden onzichtbaar bovenop de dubbele raamconstructie gemonteerd.

SIEGENIA AEROMAT: raamventilatoren met of zonder warmteterugwinning

De bekende AEROMAT-raamventilatoren maken gebruik van het natuurlijke drukverschil tussen de buiten- en binnenlucht om een continue, maar gecontroleerde toevoer van verse lucht te realiseren. De AEROMAT is leverbaar in de versies 80, 100 en 150, elk met een eigen bouwhoogte, luchtdoorlaat en geluidsdemping. De AEROMAT VT is beschikbaar als passieve ventilator, maar kan ook met een motoraandrijving uitgerust worden. Bovendien kan deze compacte ventilator ook met warmterugwinning geleverd worden. Deze AEROMAT-ventilatoren kunnen bij aluminium-, kunststof- én houten ramen gebruikt worden.


AEROMAT VT-raamventilatoren met warmteterugwinning zorgen voor de noodzakelijke toevoer van verse lucht in het voormalige hotel Baltic, in het hartje van Berlijn. Dit gebouw, dat nu dienst doet als woonzorgcentrum, onderging een grondige renovatie en daarbij wou de architect de modernste ventilatietechnieken integreren. Alleen moest de beschermde gevel in zijn authentieke staat behouden blijven, waardoor er voor de bouwpartners heel wat uitdagingen ontstonden. Uiteindelijk werd gekozen voor een dubbele raamconstructie met aan de buitenzijde ramen met enkel glas en aan de binnenzijde een tweede raam met sterk isolerende beglazing. Voor de gecontroleerde toevoer van verse lucht zocht de architect een ventilatiesysteem dat bovenop deze complexe raamconstructie geplaatst kon worden, zonder zichtbare roosters in de ramen. Aeromat VT WRG 100 raamventilatoren zorgen hier voor een hoge luchttoevoer in combinatie met een zeer hoge effectieve geluidsdemping. De warmte van de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de toegevoerde lucht voor te verwarmen.

De gevel van het voormalige Hotel Baltic in het centrum van Berlijn is beschermd erfgoed en moest bij de renovatie in zijn authentieke staat behouden blijven.

SIEGENIA DRIVE: Communicatie met de eindgebruiker

Maar het gaat veel verder dan enkel raamsystemen, beslag of ventilatoren, want steeds vaker willen gebruikers hun woning op een heel comfortabele en slimme manier ‘beheren’ – binnenshuis, maar evenzeer vanop afstand. Dat kan met de SIEGENIA Comfort-App voor ramen en deuren. Dit is een verdere ontwikkeling van The Internet of Things, waarbij de communicatie met de gebruikers naar een hoger niveau getild wordt. Zo kan men met deze App via smartphone, tablet of laptop eenvoudig de bediening en controle uitvoeren. Ook draai- en kiepramen met moeilijk bereikbare kantellijnen kunnen zo op een gemakkelijke manier bediend worden.


image

Ramgatseweg 15 | 4941 VN Raamsdonksveer | +31 85 48 61 080 | info-b@siegenia.com | www.siegenia.com

image
image
image

Deel dit bericht