Geconcentreerd en snel werken bij de inbouw van het beslag dankzij nauwkeurige gegevens over de onderdelen.

Tekst Johan Debaere Beeld Klaes

De digitalisering van een firma

Digitalisering helpt om procédés en productieprocessen transparant te verbeteren en te verkorten. Klaes heeft voor elk niveau binnen een firma innovatieve IT-oplossingen, die efficiënt de productie van ramen, deuren en serres ondersteunen. Elk werkstuk doorloopt een groot aantal verschillende fasen in een productieproces. Transparante communicatie en informatie zijn daarbij belangrijk factoren. Om zo te kunnen werken, moeten alle bedrijfsprocessen optimaal met elkaar verbonden zijn. Een professionele software is een must – een software, die de organisatie en verkoop, de planning en de productie van offerte tot factuur volledig beheert.

Op kantoor

Met de oplossingen van Klaes worden complexe situaties plots kinderspel. Van bij het invoeren biedt Klaes alle noodzakelijke elementen om de basis voor een succesvol productieproces te leggen. Posities creëren kan in een handomdraai – hout, hout-aluminium en kunststof worden allemaal op dezelfde manier ingevoerd, maar in de achtergrond wordt alles afhankelijk van het materiaal tot in de kleinste details vastgelegd.


Offertes, bestellingen, leverbonnen, rekeningen – alles wordt uiterst overzichtelijk per productie of project weergegeven. De berekening van de prijzen, maar ook de verwerking van klantenkortingen – alles gebeurt automatisch. Op basis van de capaciteit wordt de levertermijn weergegeven of wordt er gecontroleerd of de door de klant gewenste leverdatum haalbaar is. Na de orderbevestiging kunnen alle gewenste gegevens naar keuze in één of meerdere productieorders overgenomen worden of kunnen posities uit meerdere offertes in één opdracht samengebracht worden. Dankzij deze flexibele manier van werken kan het productieproces perfect afgestemd worden op de vereiste volgorde bij de levering van de afgewerkte producten, bijvoorbeeld als vooraf vastgelegd werd dat de deuren pas na de ramen geleverd mogen worden.

Digitale transparantie met één muisklik: live informatie vanaf de werkvloer over de status van het productieproces, maar ook de weergave van nog veel andere belangrijke gegevens.

De modules ‘Klaes Bestellwesen‘ of ‘Klaes Materialwirtschaft‘ zorgen ervoor dat de elementen voor elke specifieke fase in het productieproces tijdig aanwezig zijn. De bestellingen kunnen op de klassieke manier per mail of met openTRANS bi-directioneel in de achtergrond naar de leverancier gestuurd worden. Specifieke informatie voor de productie van de stukken kan ook op twee manieren op de werkplek geraken – op papier of digitaal met ‘Klaes e-control’ voor de sturing van de machines en ‘Klaes e-prod’ voor de organisatie van productie en levering.

“Complexe situaties worden dankzij digitalisering plots kinderspel.”

‚Klaes Kapazitätenplanung‘ – de draaischijf voor een optimale organisatie van de bedrijfsprocessen.

Op de werkvloer

Met de module ‘Klaes e-control‘ worden alle gegevens voor de machines perfect voorbereid. Of het nu gaat om snijden, boren of frezen – alle bewerkingen verlopen volautomatisch. De bewerkingscentra of lasautomaten voeren meerdere bewerkingen in één stap uit en ook hier zorgt Klaes voor de veilige en betrouwbare sturing van de machine. ‘Klaes e-prod’ past zich optimaal aan het productieproces aan, omdat deze module vanuit het intranet zeer flexibel met de bestaande systemen kan communiceren of het volledige proces kan organiseren. We bekijken enkele voorbeelden in detail:


  • Beslag: voor de maximale transparantie en organisatie krijgt elk profiel een barcode als identificatie. Na het scannen verschijnen precies die gegevens en bewerkingen op het scherm, die bij deze fase in het productieproces van toepassing zijn. Bij het vleugel- en raambeslag worden bijvoorbeeld de posities van de beslagelementen aangegeven.


  • Montage: één van de belangrijkste stappen in een productieproces, waarbij vleugel en kozijn gekoppeld worden. Met één enkele scan worden de elementen aangeleverd. Klaes zendt de gegevens naar een buffersysteem of zorgt voor de aanduiding van precies dat vak waar de juiste vleugel staat.


  • Beglazing: Zodra het raam geproduceerd is, krijgt de glassorteermachine een opdracht, zodat ook het glas dat bij de vleugel past op tijd klaarstaat. Als alternatief kan men hier uiteraard ook met een manuele buffer werken of ‘Klaes e-prod’ kan aangeven waar het glas staat.


  • Verzending: welke posities en accessoires bij een bepaalde bestelling horen, is ook bij de verzending direct op het scherm te zien. Order inkijken, posities laden, alles per scan controleren – klaar. Extra transporten, omdat iets vergeten werd, behoren tot het verleden.


  • Statistiek: alle scans worden hier bijgehouden, zodat het volledige productieproces gevolgd kan worden en er een antwoord gegeven kan worden op vragen, zoals: Waar zit de bestelling in het productieproces of staat bij bepaalde posities of elementen de melding ‚defect‘? Deze informatie wordt ook live weergegeven bij de capaciteitsplanning en de opdrachtverwerking, zodat onmiddellijk beslist kan worden of een bepaalde positie nog aangepast kan worden. Hier spelen ook kwaliteitsmanagement en onderhoud een belangrijke rol.

‚Klaes e-prod‘ zorgt automatisch voor de communicatie tussen de verschillende werkplekken.

Ook service is van belang

Digitalisering creëert veel opportuniteiten. Voor een succesvolle omzetting en toekomstige sturing van de bedrijfsprocessen is naast de geschikte oplossingen ook de actieve ondersteuning van de softwarepartner vereist. Klaes hecht al jaren veel belang aan een allesomvattende ondersteuning en service voor zijn klanten. Belangrijke aspecten zijn de ruime beschikbaarheid van de ‘hotline-medewerkers, individuele opleiding van klanten, perfect afgestemde integratie van gegevens en een continue samenwerking met leveranciers van machines en materialen.


image

Wilhelmstraße 85-87 | 53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler, Duitsland | +49 2641 9090 | welcome@klaes.com | www.klaes.de

image
image
image

Deel dit bericht