De wondere wereld van kleur bij Anker Stuy Verven

De wereld van Anker Stuy Verven is er één van kleur en verf, maar ook van mensen. Het ontstaan begint in 1898, met de drukinkt- en verffabriek “’t Anker” in het Overijsselse Steenwijk. In 1976 is het huidige pand in Terwispel in gebruik genomen en is inmiddels de derde generatie van de familie Stuy actief. Ons team bestaat uit ervaring en talent, chemie experts pur sang. Innovatie zit in de genen van Anker Stuy Verven en wij zijn altijd op zoek naar verbetering en vernieuwing. Er zijn verfsystemen voor bijna elk ondergrond, maar voornamelijk voor hout. Anker Stuy Verven is niet voor niets in Nederland marktleider in de timmerindustrie. En inmiddels spelen wij ook een belangrijke rol in de meubel- en interieurwereld. Wij onderscheiden ons met onze eigen kleurpasta’s en eenvoudige kleurmengsystemen.

Hoe zit dat nu precies met kleur?

Wij produceren als een van de weinige verffabrikanten onze eigen kleurpasta’s. Hierdoor is een constante kleurkracht gewaarborgd. De beleving van kleur is subjectief. Kleurbeleving is een ervaring die van vele facetten afhankelijk is. Een belangrijk gezichtspunt betreft het technische aspect van kleur. Hoe maken we een kleur, hoe beoordelen we een kleur, wat zijn kleurverschillen, hoe groot zijn de toleranties voordat we een product afkeuren op kleurkwaliteit? De gemiddelde mens kan zo’n 10 miljoen kleuren onderscheiden. Dat maakt het onmogelijk om elke kleur een eigen naam te geven. Want hoe rood is tomatenrood? Hoe blauw is ijsblauw en hoe groen is grasgroen?

Het kleurordeningssysteem

Met de kleurordeningssystemen van Anker Stuy Verven kunnen we alle denkbare kleuren op de juiste manier aanduiden. Deze systemen worden door ons kleurenlaboratorium nauwkeurig gehanteerd bij de ontwikkeling van kleurrecepten in de verschillende verfsoorten. Een kleur heeft drie kwantitatieve kenmerken:Kleurtoon Dit zegt iet over de verschillende kleuren

Lichtheid Dit gaat over de grijswaarde en de reflectie

Verzadiging Dit zegt iets over de zuiverheid van de kleur

De spectrofotometer

Deze drie zaken worden continue bekeken als wij kleuren meten met behulp van een spectrofotometer. De drie gemeten waardes kleurtoon, lichtheid en verzadiging worden gebundeld tot 1 gemiddelde, de Delta E waarde. Voor meubels en interieur gaan wij uit van een zo laag mogelijke waarde, dus de hoogste nauwkeurigheid! Dit geldt alleen voor dekkende kleuren. Voor transparante kleuren heb je meer te maken met ondergrond en opbouw van het systeem, zoals spuiten, kwasten enzovoort. Dit kost meer tijd dan een dekkende kleur, want deze kleuren kunnen niet meer worden gemeten met behulp van de spectrofotometer. Anker Stuy Verven werkt met de beste materialen die hiervoor worden toegepast in de verfindustrie.

Het belang van een visuele controle

Bij de eindklant staat natuurlijk geen kleurenmeter en kan de kleurbeleving vaak anders zijn door verschillende factoren. Visuele kleurcontrole is dus naast de metingen van groot belang. Het nadeel van visuele beoordeling is dat elk paar ogen anders waarneemt en een kleurverschil wel/niet of eerder/later waargenomen wordt. Dit is dus subjectief. Vermoeidheid, leeftijd en dus geslacht zijn medebepalend voor het kleurwaarnemingsvermogen. Verder kunnen kleuren beïnvloed worden door: • Aangrenzende kleuren (ruimte met andere kleuren) • Licht (daglicht, kunstlicht) • Transparantie (meespelen van ondergrondkleur) • Structuur (lak gespoten of met de kwast aangebracht) • Textuur (bijv. 1 kleur in gordijn of een stalen pijp) • Glans (mat of hoogglans) • Reflectie (licht-wit reflecteert, zwart absorbeert) • Interreflectie (lichtkleurmenging – 2 verschillende kleuren tegen over elkaar)

Kleurmengsystemen

Dankzij de eenvoudige kleurmengsystemen van Anker Stuy Verven met eigen pasta’s van hoge kwaliteit pigmenten blijft het kleurbehoud zelfs onder de zwaarste omstandigheden uitstekend. De kleurmengsystemen zijn in zeer veel verschillende basisverven toe te passen. Denk hierbij aaqn stompmat maar ook aan hoogglans. Dit heeft als voordeel dat er betrekkelijk weinig verf op voorraad dient te zijn. Deze kleurmengsystemen zijn ook volledig geautomatiseerd leverbaar en staan bij onze Select Partners met een landelijke dekking.

Ons eigen kleurenlaboratiorium

Een belangrijke afdeling binnen Anker Stuy is het kleurenlaboratorium. De experts op deze afdeling staan dagelijks paraat om recepturen van gevraagde kleuren te ontwikkelen of eventueel te verbeteren. Ons team bestaat uit ervaring en talent, chemie-experts pur sang. Daarnaast besteden wij veel aandacht aan communicatie richting onze klanten. Onze korte communicatielijnen garanderen een flexibele en warme samenwerking. Met een professioneel team reageert Anker Stuy Verven snel op de wensen van de klant en bieden wij zeer hoge service tot bij de klant.

image

Anker Stuy Verven B.V. | Hellingwal 1 | 8407 EM Terwispel www.ankerstuy.nl | www.ankerstuyshop.nl Facebook | LinkedIn | Instagram

Interessant artikel? Deel het verder!